Ballsaal Elsteraue Geschichte Restaurant 06

Valčík „An der Weissen Elster“ je valčík mezinárodního souboru „roskiewicz orchestra“. Vyšlo v roce 2021 a je obsaženo na albu „Carpathian Folklore“.


Valčík je psán v tradičním valčíkovém stylu a má 3/4 takt. Je v durové tónině a má slavnostní a slavnostní charakter. Název valčíku odkazuje na řeku "Bílý Halštrov", která protéká Vogtlandem v Sasku. 

Valčík popisuje krásu říční krajiny a radost ze života lidí, kteří žijí na „Bílý Halštrov„.

Zde jsou některé podrobnosti o valčíku:

Název: „U Bílý Halštrov“

Složení: Roskiewicz Orchestra

Rok vydání: 2021

Album: Carpathian Folklore

Žánr: Waltz

Takt: 3/4

Klíč: Major

Charakter: Slávnostní, slavnostní

Valčík „An der Weissen Elster“ je krásné a chytlavé dílo, které oslavuje krásu přírody a radost lidí ze života.

Historie Valčíku: Putování z Alpských vesnic do Sálů Společenské Vrchnosti

Valčík, tanec s opojnou rytmikou a okouzlujícími otáčkami, má za sebou bohatou a fascinující historii, která sahá až do alpských vesnic 18. století. Jeho cesta z prostých lidových tanců do elegantních sálů šlechty a aristokracie je příběhem o proměnách, přizpůsobení a trvalé oblibě.

Vzepětí z Lidových Kořenů:

Valčík se zrodil v alpských regionech Rakouska, Švýcarska a Bavorska, kde se tančily různé varianty lidových tanců s trojdobým rytmem, jako je Ländler a Deutscher. Tyto živé tance se vyznačovaly rychlými otáčkami a blízkým držením partnerů, což v té době vyvolávalo pobouření a kontroverze mezi konzervativními vrstvami společnosti.

Vzestup na Společenskou Scéna:

Na konci 18. století se valčík prosadil do městských oblastí a postupně si získal oblibu mezi vyššími společenskými vrstvami. Jeho popularitu urychlily i skladby slavného rakouského skladatele Johanna Strausse staršího, které vnesly do tance eleganci a sofistikovanost. I přes počáteční odpor konzervativců se valčík stal symbolem romantiky, vášně a svobody vyjádření.

Cesta do České Republiky:

Valčík se do českých zemí dostal v 19. století a brzy se stal oblíbeným tancem ve všech společenských vrstvách. Tancoval se na plesech, bálech a ve venkovských hospůdkách. Čeští skladatelé, jako Antonín Dvořák a Bedřich Smetana, zkomponovali mnoho valčíků, které obohatily repertoár tohoto tance.

Valčík v Moderní Době:

V průběhu 20. století se valčík vyvíjel a rozvíjel do různých stylů, jako je vídeňský valčík, anglický valčík a americký valčík. Stal se také součástí standardních tanců ve společenském tanci. Dnes si valčík i nadále užívají lidé všech věkových kategorií po celém světě a jeho kouzlo a elegance přetrvávají i v 21. století.

Zajímavosti o Valčíku:

  • První píseň s jasným valčíkovým rytmem byla „Oh du liebe Augustin!“ z roku 1780.
  • Valčík byl zpočátku zakázán v některých zemích kvůli svému „nemorálnímu“ charakteru.
  • V 19. století se valčík stal symbolem revoluce a boje proti společenským konvencím.
  • Johann Strauss starší je známý jako „Král valčíku“ pro své nesmrtelné skladby v tomto stylu.
  • Valčík je dodnes populární volbou pro první tanec novomanželů.

Závěr:

Valčík je neodmyslitelnou součástí taneční historie a kulturního dědictví. Jeho cesta z alpských vesnic do sálů šlechty a jeho trvalá obliba v moderní době svědčí o jeho nadčasové kráse a síle vyvolávat emoce a spojovat lidi.

admin

By admin