Ballsaal Elsteraue Geschichte Restaurant 12

Gastronomie v 17. století: Svět bohatství a kontrastů

  1. století v gastronomii představovalo období velkých kontrastů. Na jedné straně panovalo obrovské bohatství a hojnost u šlechty a aristokracie, která si užívala bohaté hostiny s exotickými pokrmy a drahými víny. Na druhou stranu žila velká část populace v chudobě a hladověla, s přístupem jen k základní stravě z obilovin a zeleniny.

Hlavní trendy:

  • Vliv Nového světa: Objev Ameriky přinesl do Evropy nové plodiny a suroviny, jako brambory, kukuřici, rajčata, čokoládu a tabák. Tyto ingredience obohatily jídelníček a vedly k novým receptům a kulinářským technikám.
  • Růst zájmu o koření: Koření, jako pepř, hřebíček, muškátový oříšek a skořice, bylo v tomto období velmi ceněné. Používalo se k dochucení pokrmů a k maskování chuti zkaženého masa.
  • Sladkosti a dezerty: Sladkosti a dezerty hrály v 17. století důležitou roli. Byly symbolem bohatství a hojnosti a často se podávaly na konci hostin. Oblíbené byly koláče, dorty, krémy, ovocné saláty a sladké omáčky.
  • Nápitky: Kromě vína se v 17. století pilo i pivo, medovinu a ovocné šťávy. Čaj a káva se stávaly stále populárnějšími, ale byly stále relativně drahé a dostupné jen pro elitu.

Gastronomie podle společenských vrstev:

  • Šlechta a aristokracie: Šlechta a aristokracie si užívala bohaté a opulentní hostiny, na kterých se podávaly exotické pokrmy z celého světa. Hostiny byly často doprovázeny živou hudbou a tancem.
  • Měšťané: Měšťané měli rozmanitější stravu než venkovští obyvatelé. Mohli si dovolit maso, ryby, sýry a ovoce. V jejich jídelníčku se ale stále objevovaly i obiloviny a zelenina.
  • Venkovské obyvatelstvo: Venkovské obyvatelstvo žilo většinou v chudobě a stravovalo se jednoduše. Základem jejich stravy byly obiloviny, zelenina a kořenová zelenina. Maso a ryby jedli jen výjimečně.

Závěr:

Gastronomie v 17. století byla fascinující a rozmanitá. Byla to doba velkých kontrastů, kdy se bohatí a chudí stravovali velmi odlišně. Nové plodiny a suroviny z Nového světa obohatily jídelníček a vedly k novým receptům a kulinářským technikám. Sladkosti a dezerty hrály důležitou roli a symbolizovaly bohatství a hojnost.

Doufám, že vám tato informace o gastronomii v 17. století byla užitečná.

admin

By admin