Gesundheit Heilmittel Tinkturen Selber Machen 02

Nasturtium (Nasturtium officinale), známé také jako kapusta vodní, je rostlina z čeledi brukvovitých, která se používá jak pro kulinářské, tak pro léčebné účely. Pochází z Peru a jižní Bolívie a nyní se pěstuje po celém světě. Nasturtium má štiplavou, pepřovou chuť a často se používá jako koření k salátům, sendvičům a omáčkám. Může se také použít k výrobě čaje nebo tinktury.

Nasturtium má dlouhou historii používání v tradiční medicíně. Říká se, že má řadu zdravotních benefitů, včetně:

  • Posílení imunitního systému: Nasturtium je bohaté na vitamín C a další antioxidanty, které mohou pomoci posílit imunitní systém a chránit před infekcemi.
  • Zlepšení zdraví močových cest: Nasturtium má diuretické vlastnosti, které mohou pomoci propláchnout močové cesty a zabránit infekcím. Může také pomoci zmírnit příznaky infekcí močových cest, jako je pálení a časté močení.
  • Snížení zánětu: Nasturtium má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit zánět v těle. To může být prospěšné pro osoby s chronickými zánětlivými onemocněními, jako je artritida a revmatismus.
  • Hojení ran: Nasturtium má antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci urychlit hojení ran a zabránit infekcím.
  • Péče o pleť: Nasturtium může být použito lokálně k léčbě akné, ekzémů a dalších kožních stavů.

Nasturtium je obecně považováno za bezpečné pro konzumaci a lokální použití. Existují však některé potenciální vedlejší účinky, včetně:

  • Dráždivost žaludku: U některých lidí může konzumace velkého množství nasturcia způsobit podráždění žaludku, nevolnost a zvracení.
  • Alergické reakce: Lidé s alergií na brukvovitou zeleninu, jako je brokolice a zelí, mohou mít alergickou reakci na nasturtium.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, poraďte se před užíváním nasturcia se svým lékařem.

Jak používat nasturtium:

Nasturtium lze užívat čerstvé, sušené nebo ve formě doplňku stravy. Čerstvé listy a květy nasturcia se mohou přidávat do salátů, sendvičů a omáček. Sušené listy a květy nasturcia se mohou použít k výrobě čaje nebo tinktury. Doplňky stravy z nasturcia jsou k dispozici ve formě kapslí, tablet a tekutých extraktů.

Dávkování nasturcia:

Neexistuje doporučené dávkování nasturcia. Dávkování se bude lišit v závislosti na formě nasturcia, kterou užíváte, a na vašich individuálních potřebách. Je vždy nejlepší začít s nízkou dávkou a v případě potřeby ji postupně zvyšovat.

Závěr:

Nasturtium je zdravá a chutná rostlina, která má řadu potenciálních zdravotních benefitů. Pokud máte zájem o vyzkoušení nasturcia, poraďte se s lékařem nebo kvalifikovaným odborníkem na bylinky, abyste zjistili, zda je pro vás vhodné.

admin

By admin