Nahrung Weizen Vollkorn Dinkel Hafer Brot Backen 01

Celá zrna, na rozdíl od rafinovaných zrn, obsahují všechny části zrnka obilniny: otruby, klíček a endosperm. Díky tomu jsou bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, které jsou nezbytné pro udržování zdraví. Mezi nejdůležitější benefity konzumace celých zrn patří:

1. Podpora trávení: Vysoký obsah vlákniny v celozrnných potravinách podporuje trávení a reguluje střevní pohyb. Vláknina také pomáhá při hubnutí a snižuje riziko zácpy.

2. Prevence chronických onemocnění: Celá zrna obsahují mnoho vitamínů a minerálů, jako je hořčík, železo, draslík a vitamíny skupiny B. Tyto živiny pomáhají snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, mrtvice, cukrovka 2. typu a některé druhy rakoviny.

3. Kontrola hladiny cukru v krvi: Vláknina v celozrnných potravinách pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu.

4. Zdravá váha: Celá zrna podporují pocit sytosti a pomáhají kontrolovat chuť k jídlu, čímž přispívají k udržování zdravé váhy.

5. Zlepšení nálady: Celozrnné potraviny obsahují komplexní sacharidy, které dodávají tělu energii na delší dobu a pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi. To může vést ke zlepšení nálady a snížení únavy.

6. Zdraví srdce: Celozrnné potraviny obsahují vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. To chrání srdce před chorobami a mrtvicí.

7. Zdravá pokožka, vlasy a nehty: Celozrnné potraviny obsahují vitamíny a minerály, které jsou důležité pro zdravou pokožku, vlasy a nehty.

8. Prevence rakoviny: Celozrnné potraviny obsahují antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. To může snížit riziko vzniku rakoviny.

Závěr:

Konzumace celých zrn má mnoho zdravotních benefitů a je důležitou součástí zdravé stravy. Celá zrna by měla tvořit alespoň polovinu denního příjmu obilovin. Do svého jídelníčku zařaďte celozrnné produkty, jako je celozrnný chléb, rýže, těstoviny, ovesné vločky a hnědé fazole.

Tipy:

  • Začněte postupně nahrazovat rafinované produkty celozrnnými variantami.
  • Čtěte etikety potravin a vybírejte si produkty s vysokým obsahem celozrnných surovin.
  • Vyzkoušejte různé druhy celozrnných potravin a najděte si ty, které vám nejvíce chutnají.
  • Celozrnné potraviny se dají snadno zakomponovat do různých receptů.
admin

By admin