Kochen International Orient Osteuropa Mittelmeer 13

Balkánská kuchyně je pestrá a rozmanitá, ovlivněná bohatou historií, kulturou a geografií regionu. Nabízí širokou škálu chutí, vůní a ingrediencí, které odrážejí vlivy osmanské říše, Středomoří a Blízkého východu. Mezi nejtypičtější rysy balkánské kuchyně patří:

1. Maso: Maso hraje v balkánské kuchyni důležitou roli. Oblíbené jsou grilované a pečené maso, jako je jehněčí, skopové, vepřové a hovězí maso. Často se používají i mleté maso a uzeniny.

2. Zelenina: Zelenina je v balkánské kuchyni hojně zastoupena. Oblíbené jsou rajčata, papriky, cibule, okurky, lilek a cukety. Zelenina se používá do salátů, omáček, dušených pokrmů a plní se do paprik a zelí.

3. Pečivo: Pita chléb je základem balkánské kuchyně. Používá se k namáčení do omáček, plnění masem a zeleninou a jako příloha k hlavním jídlům. Oblíbené jsou i housky, bagety a různé druhy koláčů.

4. Sýry: Balkánská kuchyně je proslulá svými sýry, jako je feta, bryndza, kaškaval a sirene. Sýry se používají do salátů, omáček, koláčů a jako samostatné jídlo.

5. Jogurt: Jogurt je v balkánské kuchyni všestrannou ingrediencí. Používá se do omáček, dresinků, dezertů a jako osvěžující nápoj.

6. Koření: Balkánská kuchyně je bohatá na koření, jako je paprika, oregano, majoránka, tymián, kmín a česnek. Koření dodává jídlům typickou chuť a aroma.

7. Olivový olej: Olivový olej je důležitou součástí balkánské kuchyně. Používá se k vaření, smažení, do salátů a dresinků.

8. Víno: Víno je neodmyslitelnou součástí balkánské kultury a kuchyně. Oblíbená jsou bílá, červená i růžová vína z místních odrůd.

Typické balkánské pokrmy:

  • Pljeskavica: Mletý masový kotlet grilovaný na dřevěném uhlí.
  • Ćevapi: Malé grilované klobásky z mletého masa.
  • Moussaka: Pečené vrstvy lilku, mletého masa a bešamelové omáčky.
  • Burek: Pita chléb plněný masem, sýrem nebo zeleninou.
  • Ajvar: Pikantní pasta z paprik a lilků.
  • Tarator: Jogurtová omáčka s okurkami, koprem a česnekem.
  • Baklava: Listové těsto plněné ořechy a sladkým sirupem.

Balkánská kuchyně je plná chutí, vůní a tradic. Nabízí jedinečný kulinářský zážitek, který si jistě zamilujete.

admin

By admin