Suppenfasten Rezepte Kochbuch Gastronomie Gesundheit 11

Nejstarší kuchařka na světě: De re coquinaria

Za nejstarší dochovanou kuchařku na světě se považuje De re coquinaria (O umění vaření) z antického Říma. Pochází z 3. nebo 4. století n. l. a je napsána v latině.

Tato kuchařka obsahuje sbírku receptů na různá jídla, jako jsou polévky, dušené pokrmy, rybí a masové pokrmy, zeleninové pokrmy, dezerty a pečivo. Poskytuje cenný vhled do římské kuchyně a stravovacích návyků té doby.

Autor a historie:

Autor De re coquinaria není znám, ale předpokládá se, že to byl římský gurmán nebo kuchař. Text byl v průběhu staletí mnohokrát překládán a kopírován. Nejstarší dochovaný rukopis pochází z 9. století.

Obsah a význam:

De re coquinaria je fascinující dokument, který odhaluje tajemství římské kuchyně. Receptury jsou podrobně popsány a zahrnují informace o použitých surovinách, postupech přípravy a koření. Kuchařka také napovídá o tehdejších společenských zvycích a stravovacích návycích.

Kromě historické hodnoty je De re coquinaria inspirativním zdrojem pro moderní kuchaře a milovníky gastronomie. Mnoho receptů se dá s trochou fantazie a moderních surovin uvařit i dnes a ochutnat tak chutě antického Říma.

Závěrem:

  • De re coquinaria je nejstarší dochovaná kuchařka na světě.
  • Pochází z antického Říma a nabízí vhled do tamní kuchyně a stravovacích návyků.
  • Je to cenný historický dokument a inspirativní zdroj pro milovníky gastronomie.

Důležité upozornění:

Je nutné podotknout, že ne všechny suroviny a postupy popsané v De re coquinaria jsou v dnešní době vhodné k použití, jelikož by mohly být zdraví škodlivé.

admin

By admin