Kochen Rezepte Kochbuch Lecker Regional 39

Původ a historie masových špízů

Masové špízy, známé také jako špízy, ražniči nebo kebaby, jsou jedním z nejstarších a nejrozšířenějších způsobů přípravy masa na světě. Jejich historie sahá až do pravěku, kdy lidé opékali maso nad otevněným ohněm na dřevěných tyčkách.

Pravěk:

Archeologické nálezy z celého světa, včetně Afriky, Evropy a Asie, dokládají, že lidé opékali maso na špízech již v pravěku. Tyto rané špízy se pravděpodobně vyráběly z dřevěných tyčí nebo větví a na ně se napichovaly kusy masa, které se pak opékaly nad ohněm.

Starověké civilizace:

Masové špízy byly oblíbeným pokrmem i ve starověkých civilizacích, jako je Mezopotámie, Egypt, Řecko a Řím. V těchto civilizacích se špízy často používaly při zvláštních příležitostech a oslavách. Maso na špízy se marinovalo v různých kořeních a bylinkách a poté se opékalo nad ohněm nebo na dřevěném uhlí.

Středověk:

Ve středověku se špízy šířily do dalších částí světa, včetně Evropy, Asie a Severní Afriky. V této době se staly populární i mezi nomádskými národy, které je používaly k přípravě masa na cestách.

Novověk:

V novověku se špízy staly ještě populárnějšími a začaly se používat k přípravě široké škály druhů masa, včetně hovězího, vepřového, kuřecího, ryb a mořských plodů. Špízy se také staly oblíbeným pokrmem na grilování a piknicích.

Současnost:

Dnes jsou špízy oblíbeným pokrmem po celém světě. Najdeme je v restauracích, na pouličních stáncích a v domácích kuchyních. Špízy se vyrábějí z různých druhů masa, zeleniny a ovoce a dochucují se širokou škálou koření a bylinek.

Zajímavosti:

  • Nejdelší špíz na světě byl vyroben v Turecku v roce 2011 a měřil 64 metrů.
  • V České republice jsou oblíbené špízy z vepřového masa, které se nazývají „ražniči“.
  • V Řecku se špízy z jehněčího masa nazývají „souvlaki“.
  • V Indii se špízy z kuřecího masa nazývají „tikka masala“.

Masové špízy jsou jednoduchý, ale chutný a všestranný pokrm, který si můžete vychutnat v jakékoli situaci. Díky své bohaté historii a široké škále variací je pravděpodobné, že si špízy budou lidé užívat i v budoucích generacích.

admin

By admin