Suppenkasper Struwwelpeter Gerichte Kinder Waehlerisch

Všichni rodiče znají boj s vybíravými jedlíky u stolu. Děti odmítají zkoušet nové potraviny, lpí na svých oblíbených jídlech a dělají z jídla boj moci. Zatímco je důležité podporovat zdravé stravovací návyky u dětí, je také důležité respektovat jejich individuální preference a chutě.

Jak moc vybíravé by měly být děti v jídle?

Neexistuje univerzální odpověď na tuto otázku. Každé dítě je jedinečné a má své vlastní chutě a preference. Některé děti jsou od přírody zvědavější na jídlo a ochotnější zkoušet nové věci, zatímco jiné jsou konzervativnější a drží se osvědčených jídel.

Tipy pro podporu zdravého stravování u vybíravých dětí:

  • Vytvořte příjemnou atmosféru u jídla: Jezte společně jako rodina, bez rozptylování, jako je televize nebo telefony. Vytvořte klidnou a pozitivní atmosféru, kde se děti cítí uvolněně a komfortně.
  • Nabídněte dětem různé potraviny: Vystavte děti široké škále zdravých potravin, včetně ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a libového proteinu. Nenutit je jíst, ale spíše je povzbudit, aby ochutnaly malé kousky a samy se rozhodly, zda se jim jídlo líbí.
  • Buďte trpěliví: Může trvat několik pokusů, než si dítě zvykne na novou chuť nebo texturu. Nevzdávejte se a stále jim nabízejte zdravé potraviny různými způsoby.
  • ** Zapojte děti do přípravy jídla:** Nechte děti pomáhat s vařením a přípravou jídla. To jim pomůže lépe se seznámit s různými potravinami a vzbudí v nich zájem o zdravé stravování.
  • Buďte dobrým příkladem: Děti se učí pozorováním dospělých. Pokud sami jíte zdravě a s chutí, je pravděpodobnější, že vás budou napodobovat.
  • Vyhněte se tlaku a odměnám: Nepoužívejte jídlo jako odměnu nebo trest. To může vést k nezdravým stravovacím návykům a negativnímu vztahu k jídlu.
  • V případě potřeby vyhledejte odbornou pomoc: Pokud máte obavy o stravovací návyky svého dítěte, poraďte se s dětským lékařem nebo registrovaným dietologem.

Závěr:

Je důležité si uvědomit, že vybíravost v jídle u dětí je běžná a obvykle se časem zmírní. S trpělivostí, pozitivním přístupem a podporou zdravého stravování pomůžete svým dětem vybudovat si zdravý vztah k jídlu a rozvíjet si chutě, které jim vydrží po celý život.

admin

By admin