Automobil Industria Cesky Machines

Český automobilový průmysl má bohatou historii sahající až do konce 19. století. Za jeho kolébku se dá považovat město Kopřivnice, kde v roce 1850 vznikla společnost Nesselsdorfer Wagenfabrik (NW). Zpočátku se NW zaměřovala na výrobu železničních vagonů a kočárů, ale v roce 1897 spatřil světlo světa i první automobil zkonstruovaný na území Česka, legendární NW Präsident.

O rok později NW představila i první nákladní automobil poháněný 2 motory Benz. To byl milník, který odstartoval sériovou výrobu automobilů v Kopřivnici.

V následujících letech se NW stala jedním z předních výrobců automobilů v Rakousko-Uhersku a svá vozidla exportovala do celého světa. Mezi nejslavnější modely patřily Präsident, Präsident II, Präsident S, Präsident 4/10 a Präsident 6/16.

Kromě NW se v Česku v raných fázích automobilového průmyslu objevily i další významné značky, jako například:

  • Praga (založena v roce 1907)
  • Laurin & Klement (založena v roce 1895, později se stala součástí Škoda Auto)
  • Walter (založena v roce 1907)
  • Tatra (založena v roce 1850, původně Nesselsdorfer Waggonfabrik, v roce 1918 se osamostatnila)

Český automobilový průmysl zažil v meziválečném období zlatý věk. V té době se vyráběly luxusní i lidové automobily, které si získaly oblibu jak v Československu, tak i v zahraničí.

Po druhé světové válce a nástupu komunismu se československý automobilový průmysl ocitl pod státní kontrolou. Dominantní značkou se stala Škoda Auto, která vyráběla automobily pro široké masy. Mezi nejznámější modely z tohoto období patřily Škoda 1000 MB, Škoda 1203 a Škoda Octavia.

Po sametové revoluci v roce 1989 se český automobilový průmysl znovu otevřel světu. Škoda Auto se stala součástí koncernu Volkswagen a začala vyrábět moderní automobily, které splňují nejvyšší světové standardy. Dnes je Škoda Auto jedním z největších výrobců automobilů v Evropě a exportuje svá vozidla do celého světa.

Kromě Škoda Auto se v České republice v současnosti nachází i další automobilky, jako například Toyota Motor Manufacturing Czech Republic, PSA Peugeot Citroën Czech, Iveco Czech Republic a BlackBerry Cylindrical Battery Solutions.

Český automobilový průmysl má za sebou dlouhou a bohatou historii a hraje důležitou roli v české ekonomice. Díky své tradici, inovacím a kvalitní práci českých inženýrů a dělníků si i nadále udržuje silnou pozici na světovém trhu s automobily.

admin

By admin