Gesundheit Selbsthilfe Heilpflanzen Elsteraue 10

Olejové extrakty se používají v různých průmyslových odvětvích, včetně kosmetiky, farmaceutického průmyslu a potravinářství. Existuje několik metod výroby olejových extraktů, z nichž nejběžnější jsou:

1. Lisování:

Lisování je mechanická metoda, která zahrnuje stlačení rostlinného materiálu pod vysokým tlakem za účelem uvolnění oleje. Existují dva hlavní typy lisování:

  • Lisování za studena: Olej se extrahuje při nízké teplotě, aby se zachovaly jeho nutriční vlastnosti a aroma.
  • Lisování za tepla: Olej se extrahuje při vyšší teplotě, čímž se zvyšuje výtěžnost, ale může dojít k degradaci některých nutričních látek.

2. Extrakce rozpouštědlem:

Extrakce rozpouštědlem zahrnuje použití rozpouštědla, jako je hexan nebo ethanol, k rozpuštění oleje z rostlinného materiálu. Rozpouštědlo se poté odpaří a zbyde olej. Tato metoda je efektivní, ale může zanechat v oleji zbytky rozpouštědla.

3. CO2 extrakce:

CO2 extrakce využívá superkritický oxid uhličitý k extrakci oleje z rostlinného materiálu. Superkritický CO2 je plyn s vlastnostmi jak kapaliny, tak plynu, které mu umožňuje snadno rozpouštět oleje a zároveň se snadno odpařovat. Tato metoda je šetrná k životnímu prostředí a neprodukuje žádné zbytkové látky.

4. Ultrazvuková extrakce:

Ultrazvuková extrakce využívá ultrazvukové vlny k narušení buněčných stěn rostlinného materiálu a uvolnění oleje. Tato metoda je relativně nová a stále se vyvíjí, ale má potenciál být efektivní a šetrná k životnímu prostředí.

Faktory ovlivňující kvalitu olejového extraktu:

  • Metoda extrakce: Různé metody extrakce mohou mít vliv na kvalitu oleje, včetně jeho nutričního profilu, chuti a aroma.
  • Kvalita surovin: Kvalita rostlinného materiálu použitého k výrobě oleje ovlivňuje jeho kvalitu.
  • Podmínky skladování: Olejové extrakty by měly být skladovány na chladném, tmavém místě, aby se zabránilo jejich žluknutí.

Výběr olejového extraktu:

Při výběru olejového extraktu je důležité zvážit jeho zamýšlené použití, kvalitu a cenu. Je také důležité si přečíst štítek a ujistit se, že extrakt neobsahuje žádné škodlivé látky.

Olejové extrakty mohou mít mnoho benefitů pro zdraví, včetně:

  • Snižují zánět: Některé olejové extrakty, jako je olivový olej, obsahují polyfenoly, které mají protizánětlivé vlastnosti.
  • Podporují zdraví srdce: Olejové extrakty, jako je olivový olej a avokádový olej, obsahují zdravé tuky, které mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu a riziko srdečních chorob.
  • Zlepšují kognitivní funkce: Některé olejové extrakty, jako je kokosový olej, obsahují MCT oleje, které mohou zlepšovat kognitivní funkce a paměť.
  • Podporují zdraví pokožky: Olejové extrakty, jako je jojobový olej a arganový olej, mohou hydratovat pokožku a chránit ji před poškozením.

Před použitím jakéhokoli olejového extraktu je důležité se poradit se svým lékařem.

admin

By admin