Kochen Rezepte Kochbuch Lecker Regional 32

Slezské bílé klobásy, v Německu známé jako „Weißwurst“, si získaly srdce gurmánů po celém světě. Jejich jemná chuť, šťavnatá konzistence a bohatá historie z nich dělají kulinářský klenot hodný objevování. Pojďme se ponořit do světa slezských bílých klobás a prozkoumat jejich původ, distribuci a tradiční recepturu.

Původ:

Historie slezských bílých klobás sahá až do 15. století do Slezska, historického regionu v centrální Evropě. Vypráví se, že poprvé byly vyrobeny pro svatební hostinu slezského vévody Ludvíka IV. Od té doby se staly neodmyslitelnou součástí slezské kuchyně a symbolem regionu.

Distribuce:

Slezské bílé klobásy si získaly popularitu i mimo Slezsko a dnes je najdeme v mnoha zemích Evropy, včetně Německa, Rakouska, Švýcarska a České republiky. Obzvláště populární jsou v Mnichově, kde se každý rok koná slavný Oktoberfest, na kterém se snědí miliony klobás.

Receptura:

Tradiční receptura slezských bílých klobás je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje kvalitní suroviny a šikovné ruce. Základem klobás je vepřové maso, nejčastěji vepřové bříško a líčka, doplněné o slaninu, cibuli, petrželku, majoránku, muškátový oříšek a sůl. Masová směs se poté naplní do vepřových střev a vaří se v horké, ale nevařící se vodě po dobu 15-20 minut.

Tipy:

  • Slezské bílé klobásy se obvykle podávají teplé s preclíkem, hořčicí a sladkou hořčicí.
  • Klobásy můžete také grilovat nebo smažit.
  • Pokud nemáte vepřová střeva, můžete klobásy naplnit i do celofánových střívek.
  • Důležité je klobásy nepřevařit, aby se nerozpadly.
  • Slezské bílé klobásy si nejlépe vychutnáte čerstvě uvařené.

Závěr:

Slezské bílé klobásy jsou kulinářským pokladem s bohatou historií a lahodnou chutí. Jejich jednoduchá receptura je ideální pro domácí přípravu a s trochou trpělivosti si je může vychutnat každý. Vydělejte si slezské bílé klobásy a ponořte se do světa slezské kuchyně!

Další informace: Klobásky by měly být krátce před podáváním uvařeny, aby byly pěkné a měkké. Klobásy by se neměly vařit příliš dlouho, jinak ztvrdnou. Klobásy lze také vařit den předem a druhý den je ohřát.

Správná náplň Náplň slezské bílé klobásy je věcí chuti. Můžete použít jednoduchou náplň z vepřového a telecího masa. Nebo můžete použít sytější náplň ze slaniny, cibule, česneku a petrželky. Pro jednoduchou náplň nakrájejte maso na velmi malé kostičky a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Pro vydatnější náplň byste měli slaninu nakrájet na malé kostičky a nechat na pánvi. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno a na tuku ze slaniny je orestujeme dozlatova. Petržel omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno a přidáme ke slanině. Do pánve přidáme maso a promícháme se zeleninou. Vše dobře orestujeme a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Správná doba vaření Doba vaření slezské bílé klobásy závisí na tloušťce klobás. Tenké klobásy se vaří asi po 10 minutách. Silnější klobásy trvají asi 15 minut. Když jsou klobásy uvařené, měly by se snadno propíchnout vidličkou.

admin

By admin