Gesundheit Heilpflanzen Naturmittel Selber Herstellen 16

Rafinovaný cukr, bílý cukr, cukr krystal, řepný cukr – ať už ho nazýváte jakkoli, tato všudypřítomná ingredience má na naše zdraví dalekosáhlé a ne vždy pozitivní dopady.

Přestože cukr dodává našemu tělu energii a má v malých množstvích své místo v pestré stravě, jeho nadměrná konzumace je spojována s řadou zdravotních problémů:

1. Nadváha a obezita: Cukr je kalorický, ale neobsahuje žádné živiny. To znamená, že jeho nadměrná konzumace může vést k přibývání na váze a obezitě, které dále zvyšují riziko dalších onemocnění.

2. Cukrovka 2. typu: Vysoký příjem cukru může vést k inzulinové rezistenci, což je předstupeň diabetu 2. typu.

3. Srdeční choroby: Cukr zvyšuje hladinu triglyceridů v krvi a snižuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, čímž zvyšuje riziko srdečních chorob a mrtvice.

4. Kazivost zubů: Cukr je potravou pro bakterie v ústech, které produkují kyseliny rozkládající zubní sklovinu a vedoucí k zubnímu kazu.

5. Chronické záněty: Cukr může zvyšovat chronický zánět v organismu, který je spojován s řadou chronických onemocnění, jako jsou rakovina, artritida a Alzheimerova choroba.

6. Závislost: Cukr stimuluje v mozku systém odměn, čímž vyvolává závislost. To může vést k neodolatelné chuti na sladké a k obtížím s kontrolováním jeho konzumace.

7. Slabost a únava: Cukr způsobuje rychlý nárůst a pokles hladiny cukru v krvi, tzv. „cukrové výkyvy“, které vedou k únavě, slabosti a podrážděnosti.

8. Zhoršení funkce mozku: Cukr může narušovat funkci mozku a vést k poruchám učení a paměti.

Co dělat?

1. Omezte příjem cukru: Doporučené denní maximum pro ženy je 25 g a pro muže 38 g. Snažte se číst etikety potravin a vyhýbat se produktům s vysokým obsahem přidaného cukru.

2. Volte zdravější sladidla: Místo rafinovaného cukru sáhněte po přirozených sladidlech, jako je ovoce, med nebo stévie.

3. Čtěte etikety: Všímejte si skrytého cukru v potravinách, jako jsou cereálie, jogurty, kečupy a omáčky.

4. Pečujte o zuby: Pravidelně si čistěte zuby a používejte fluoridovou pastu.

5. Pijte dostatek vody: Voda pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a snižuje chuť na sladké.

6. Hledejte podporu: Pokud máte potíže s omezením cukru, vyhledejte pomoc nutričního specialisty nebo lékaře.

Závěr:

Rafinovaný cukr sice chutná sladce, ale jeho nadměrná konzumace má na naše zdraví hořké následky. Omezte jeho příjem, volte zdravější sladidla a pečujte o své zdraví. Vaše tělo vám za to poděkuje!

admin

By admin