Nahrung Weizen Vollkorn Dinkel Hafer Brot Backen 02

Špalda, prastará odrůda pšenice, se v posledních letech těší rostoucí popularitě díky svým mnoha zdravotním benefitům. Mezi nejdůležitější výhody špaldy patří:

1. Vysoký obsah vlákniny: Špalda je bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu a reguluje hladinu cukru v krvi. Vláknina v špaldě je také prospěšná pro střevní mikrobiom a pomáhá při hubnutí.

2. Bohatý zdroj bílkovin: Špalda obsahuje více bílkovin než běžná pšenice, čímž je ideální potravinou pro vegetariány a vegany. Bílkoviny v špaldě jsou také snadno stravitelné a dodávají tělu energii na delší dobu.

3. Vitamíny a minerály: Špalda je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, jako je železo, hořčík, fosfor, draslík a vitamíny skupiny B. Tyto živiny jsou nezbytné pro správné fungování organismu a podporují celkové zdraví.

4. Nízký glykemický index: Špalda má nízký glykemický index, to znamená, že nezpůsobuje prudký nárůst hladiny cukru v krvi po jídle. Díky tomu je špalda vhodná pro osoby s cukrovkou a pro ty, kteří chtějí kontrolovat svou váhu.

5. Lepší stravitelnost: Špalda je lépe stravitelná než běžná pšenice, a to díky nižšímu obsahu lepku. To z ní dělá dobrou volbu pro osoby s citlivostí na lepek nebo s celiakií.

6. Chuť a všestrannost: Špalda má jemnou oříškovou chuť a příjemnou strukturu. Dá se použít na vaření široké škály pokrmů, od chleba a pečiva přes polévky a omáčky až po saláty a dezerty.

Závěr:

Špalda je zdravá a chutná alternativa k běžné pšenici, která nabízí mnoho zdravotních benefitů. Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin, vitamínů a minerálů je špalda ideální volbou pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě a chutně.

Tip: Pokud chcete vyzkoušet špaldu, zkuste ji použít místo běžné pšenice v oblíbených receptech. Můžete ji také použít k přípravě kaší, muesli nebo k vaření těstovin. Špaldový chléb a pečivo jsou také skvělou a zdravou alternativou k běžnému bílému pečivu.tunesharemore_vert

admin

By admin