Weisse Elster Elsteraue Elsterradweg Gastronomie

Bílý Halštrov, německy Weiße Elster, je řeka protékající Českem (okres Cheb) a Německem (Durynsko, Sasko, Sasko-Anhaltsko). Její celková délka dosahuje 257 km, z čehož 11,1 km patří České republice. Povodí Bílého Halštrovu má rozlohu 5154 km².

Pramen a tok na území ČR:

Pramen Bílého Halštrovu se nachází v západním předhůří Krušných hor, 1 km severně od vesnice Výhledy (obec Hazlov) v Ašském výběžku. Od pramene teče řeka zhruba na sever, nejprve jako malý potok územím města Aš. Pod vsí Doubrava opouští Bílý Halštrov české území a vlévá se do Saské Kamenice.

Tok na území Německa:

V Sasku Bílý Halštrov protéká malebnou krajinou Vogtlandu a po svém soutoku s Černým Halštrovem v Plauenu tvoří řeku Sálu. Sála se dále vlévá do Labe a nakonec do Severního moře.

Zajímavosti o Bílém Halštrovu:

  • Na Bílém Halštrovu se nachází několik hradů a zámků, z nichž nejznámější jsou hrad Bečov nad Teplou a zámek Plauen.
  • V údolí řeky se rozkládá chráněná krajinná oblast Vogtlandské Švýcarsko.
  • Bílý Halštrov je oblíbenou destinací pro vodní sporty, jako je kanoistika a rybaření.
  • V řece žije mnoho druhů ryb, včetně pstruhů, lipanů a mníků.

Závěr:

Bílý Halštrov je krásná a malebná řeka s bohatou historií a malebnou krajinou. Protéká Českem i Německem a nabízí mnoho možností pro turistiku, rekreaci a vodní sporty.

Mezi Lipskem a Zeitz leží „Elsteraue“ a stejnojmenná obec. Vede tudy také Straková cyklostezka, cyklistická a turistická stezka podél Bílého Halštrova. Toto je oblíbený cíl pro turisty a cyklisty. Podél turistické stezky jsou restaurace a penziony. V obci Profen je historický hostinec „Zur Eiche“. Na čepu je i české pivo z Nové Paky, Český ráj. A je tu německo-slovanské menu.

admin

By admin