Photo 2022 10 26 11 41 53

Český ráj je malebná oblast v severních Čechách, proslulá svými skalními městy. Skalní města jsou útvary z pískovce, které byly erodovány větrem a vodou do bizarních tvarů. V Českém ráji se nachází několik skalních měst, z nichž nejznámější je Prachovské skály.

Prachovské skály

Prachovské skály jsou skalní město o rozloze 400 ha s více než 400 skalními věžemi, věžemi a útvary. Skalní útvary v Prachovských skalách mají různé tvary a velikosti a jsou pojmenovány po věcech, které připomínají, jako je „Cukrářská věž“, „Mumie“ a „Homole cukru“.

Prachovské skály jsou oblíbenou turistickou destinací a nabízí mnoho turistických tras pro všechny úrovně zdatnosti. Turisté si mohou užít procházky mezi skalními útvary, lezení a horolezectví. V Prachovských skalách se nachází také několik jeskyní, které lze prozkoumat.

Další skalní města v Českém ráji

Kromě Prachovských skal existují v Českém ráji i další skalní města, která stojí za to navštívit. Mezi ně patří:

  • Hruboskalsko:Hruboskalsko je skalní město s více než 500 skalními věžemi a útvary. Je to oblíbené místo pro horolezce a nabízí také několik turistických tras.
  • Klokočské skály:Klokočské skály jsou skalní město s menšími skalními útvary než Prachovské skály nebo Hruboskalsko. Je to klidnější místo a nabízí krásný výhled na okolní krajinu.
  • Maloskalsko:Maloskalsko je skalní město s několika skalními útvary, které jsou přístupné pouze pěšky. Je to oblíbené místo pro horolezce a nabízí také několik turistických tras.

Tipy na výlet do skalních měst Českého ráje

  • Pokud plánujete výlet do skalních měst Českého ráje, je důležité si předem naplánovat trasu. V oblasti je mnoho turistických tras a je důležité vybrat si trasu, která je vhodná pro vaši úroveň zdatnosti.
  • Je také důležité obléct se pohodlně a nosit pevné boty. Skalní útvary mohou být kluzké a je důležité mít dobrou oporu.
  • Nezapomeňte si s sebou vzít dostatek vody a jídla. V skalních městech není mnoho obchodů a restaurací.
  • Dodržujte bezpečnostní pokyny a nevstupujte do oblastí, které jsou uzavřeny.
  • Buďte ohleduplní k životnímu prostředí a nenechávejte za sebou žádný odpad.

Skalní města Českého ráje jsou krásná a jedinečná oblast, která nabízí mnoho aktivit pro turisty všech úrovní zdatnosti. Dodržováním výše uvedených tipů si užijete bezpečný a příjemný výlet.

admin

By admin