Zrmanja Náhorní Plošina Chorvatsko Krajina

Náhorní plošina Zrmanja je vápencová náhorní plošina v jižním Velebitu v Chorvatsku. Je známá svými dramatickými skalními útvary, hlubokými kaňony a bujnými lesy. Náhorní plošina je oblíbenou turistickou destinací a je také domovem řady historických a archeologických nalezišť.

Zrmanja byla domovem řady kultur po tisíciletí a archeologické nálezy na náhorní plošině sahají až do doby kamenné. V 17. století byla oblast osídlena Osmany a v tomto období zde byla postavena řada pevností. V 19. století byla Zrmanja dějištěm řady bitev mezi Osmanly a Rakousko-Uherskem.

Náhorní plošina Zrmanja je dnes součástí Národního parku Severní Velebit. Park je domovem rozmanité flóry a fauny, včetně medvědů hnědých, vlků a rysů. Náhorní plošina je také oblíbeným místem pro pěší turistiku, horolezectví a rafting.

Zrmanja ve filmech o Winnetouovi:

Zrmanja byla použita jako lokace v řadě filmů o Winnetouovi, populární sérii německých západních filmů natočených v 60. letech. Filmy byly založeny na románech Karla Maye a vyprávěly příběhy Winnetoua, indiánského náčelníka Apache, a jeho bílého přítele Old Shatterhanda.

Zrmanja poskytla dokonalou kulisu pro filmy o Winnetouovi se svými dramatickými skalními útvary, hlubokými kaňony a bujnými lesy. Filmy pomohly zpopularizovat náhorní plošinu Zrmanja a dnes je oblíbenou turistickou destinací pro fanoušky filmů o Winnetouovi z celého světa.

Jak se dostat na náhorní plošinu Zrmanja:

Na náhorní plošinu Zrmanja se lze dostat autem, autobusem nebo lodí. Nejbližší letiště je letiště Zadar, které se nachází asi 100 kilometrů od náhorní plošiny.

Kde se ubytovat na náhorní plošině Zrmanja:

Na náhorní plošině Zrmanja existuje mnoho možností ubytování, od hotelů a penzionů po prázdninové domy a kempy.

Nejlepší doba k návštěvě náhorní plošiny Zrmanja:

Nejlepší doba k návštěvě náhorní plošiny Zrmanja je během jara a podzimu, kdy je počasí mírné a příjemné. V létě může být na náhorní plošině horko a dusno a v zimě může být sněh a zima.

Další informace o náhorní plošině Zrmanja:

Více informací o náhorní plošině Zrmanja a o tom, jak se tam dostat, naleznete na oficiálních webových stránkách Národního parku Severní Velebit: https://np-sjeverni-velebit.hr/www/hr/

Náhorní plošina Zrmanja je horské pásmo v Chorvatsku, které se nachází v severozápadní části země. Je známá svými skalnatými vrcholy, hustými lesy a hlubokými údolími. Nejvyšší horou náhorní plošiny je Velika Paklenica, která dosahuje výšky 1 758 metrů nad mořem.

Náhorní plošina Zrmanja je oblíbeným cílem turistů a horolezců. V oblasti existuje mnoho značených stezek, které vedou turisty přes hory, lesy a údolí. Nejoblíbenější turistické trasy zahrnují:

  • Cesta Paklenica:Tato trasa vede turisty přes Národní park Paklenica a nabízí úchvatný výhled na hory a údolí.
  • Cesta Velebit:Tato trasa vede turisty přes Národní park Velebit, který je největším národním parkem v Chorvatsku.
  • Cesta Cesta Premužić: Tato trasa vede turisty přes vesnici Premužić a nabízí panoramatický výhled na Jaderské moře.

Náhorní plošina Zrmanja je také domovem řady historických památek, včetně pevností, kostelů a vesnic. Mezi nejoblíbenější památky patří:

  • Pevnost Ostrovica: Tato pevnost se nachází na vrcholu hory Ostrovica a nabízí panoramatický výhled na okolní krajinu.
  • Kostel svatého Ducha:Tento kostel se nachází ve vesnici Vrelo a je jedním z nejstarších kostelů v Chorvatsku.
  • Vesnice Velika Paklenica: Tato vesnice se nachází v údolí řeky Zrmanja a je oblíbeným výchozím bodem pro pěší turistiku a horolezectví.

Jak se dostat na náhorní plošinu Zrmanja:

Na náhorní plošinu Zrmanja se snadno dostanete autem, autobusem nebo vlakem. Nejbližší letiště je letiště Zadar, které se nachází asi 100 kilometrů od náhorní plošiny.

Kde se ubytovat na náhorní plošině Zrmanja:

Na náhorní plošině Zrmanja existuje mnoho možností ubytování, od hotelů a penzionů po prázdninové domy a kempy.

Nejlepší doba k návštěvě náhorní plošiny Zrmanja:

Nejlepší doba k návštěvě náhorní plošiny Zrmanja je během jara a podzimu, kdy je počasí mírné a příjemné.

Další informace o náhorní plošině Zrmanja:

Více informací o náhorní plošině Zrmanja a o tom, jak se tam dostat, naleznete na oficiálních webových stránkách Chorvatského turistického sdružení: https://croatia.hr/en-gbtunesharemore_vert

admin

By admin